MONTPARNASSE MUSIQUE: Z PARÍŽA DO JOHANESBURGU

Duo Montparnasse Musique tvoria francúzsko-alžírsky producent Nadjib Ben Bella a juhoafrický housový dídžej Aero Manyelo. Na albume „Archeology“ sa k nim pridali viacerí speváci a hudobníci.


Kakofonická konžská hudba známa pod všeobecným názvom congotronic sa hrá na podomácky vyrobených alebo improvizovaných hudobných nástrojoch napojených na zosilňovače, ktoré ich zvuky skresľujú, pričom cyklickým opakovanín tónov a rytmov dokážu poslucháča dostať do hypnotického tranzu.

Tento hudobný štýl vznikol v Kinshase a vo svete ho preslávili skupiny Konono No 1 a Kasai Allstars. Mladšia generácia nadšencov, ktorá tvorila skupinu Staff Benda Bilili, stelesňovala ďalšiu hudobnú vlnu. Kuriozitou bolo, že túto kapelu tvorili bezdomovci a telesne postihnutí hudobníci a že svoje skladby hrali na ešte viac rudimentárnejších nástrojoch vyrobených z plechoviek od oleja a najrôznejších drôtov. Krátko po svojom vzniku sa táto kapela žiaľ rozpadla, pričom niektorí členovia prešli do skupiny Mbongwana Star.

Montparnasse Musique sú štvrtým pokusom o prerazenie štýlu congotronic vo svete. Ich cesta z Paríža do Johannesburgu viedla prirodzene cez Kongo, a preto členovia skupín Konono No 1, Kasai Allstars a Mbongwana Star účinkujú na ich novom albume ako hosťujúci speváci a hudobníci.

Jednou z predností prvej vlny congotronics bolo, že hudba bola organická, čiže vytvorená na skutočných hudobných nástrojoch. Napriek tomu, že bola silne modulovaná, bola skôr elektrická ako elektronická. To neplatilo pre tvorbu skupiny Mbongwana Star, ktorá dokázala deformovať aj fyzické zákony. Kasai Allstars, ktorí hrali pôvodne akusticky, na minuloročnom albume „Black Ants Always Fly Together, One Bangle Makes No Sound“ ponúkli syntetizátorové beaty.

Napriek svojim klubovým predchodcom nechávajú Montparnasse Musique vyniknúť živé hudobné nástroje.

V úvodnej piesni „Bonsoir“ počuť juhoafricky znejúce gitarové riffi a bzučiace zvuky pochádzajúce z lamelofónov a rezonátorov z tekvice. „Choďte pomaly, pomaly,“ spieva Menga Waku z Konono No 1 v skladbe „Malele“. „Nesnažte sa ísť príliš rýchlo, žiadny zhon, žiadny stres. Všetko, čo chceš, dostaneš v správny čas … . “

Popri jeho speve sa v nahrávke trblietajú známe skreslené zvuky, kovové beaty a zmodulované likembé. Spevák Kasai Allstars Muambuyi je hlavnou hnacou silou skladby „Kamoulan“. Je to vidiecka pieseň oslavujúca narodenie dvojčiat, v ktorej počuť zvučnú gitaru a pomalé údery bubnov.


Ústrednou skladbou albumu „Archeology“ je „Mwangaza“, v ktorej africká diaspóra evokuje návrat domov. Svahilský rap skupiny Projekt načrtáva panafrické paralely.

„Od Nairobi po Kasai sa všetci môžeme spojiť, … a potom dať dohromady priority, ktoré by mohli inšpirovať Svetovú banku. Malo by sa postaviť viac domov/všetky deti by sa mali vzdelávať/treba iniciovať viac vrtov/rovnomerne rozdeliť vodu … mala by sa všade zaviesť elektrická energia.“

Hudba Montparnasse Musique vytvára rovnováhu medzi dvomi odlišnými svetmi. Je to odvážna zmes rôznych chutí, v ktorej nechýba akustická miecha tradičnej Afriky, spojená s pulzom moderného Johannesburgu a tanečných hudobných štýlov ako gqom, kwaito, techno, afrohouse. Všetko spolu vytvára elektroakustický zvuk, ktorý je nekompromisný a autentický.

NMR (foto: Eric Beckman, press)